Світовий Банк: як подолати в Україні кризу здоров'я

Світовий Банк продовжить допомагати Україні подолати важку демографічну кризу, але тактика його зміниться. Про це заявив директор Світового банку у справах України, Білорусі і Молдови Мартін Райзер під час презентації результатів дослідження в червні 2009 року.

Підставою для проведення дослідження “Трагедія, якої можна уникнути: Подолання в Україні кризи здоров'я людини”, за словами Мартіна Райзера, стало те, що попередні намагання вплинути на розгортання демографічної кризи шляхом фінансової допомоги українській медицині виявилися малоефективними, на відміну, наприклад, від сусідньої Молдови.

Переглянути: "Трагедія, якої можна уникнути" (An Avoidable Tragedy, English)

“Наш підхід полягав у тому, що ми занадто вузько вели комунікацію з міністерствами, із владою. Ми не змінюємо посилання, ми не втомилися допомагати, але ми хочемо підсилити це посилання вашими голосами”, - підкреслив Мартін Райзер.

Що надзвичайно важливо, з точки зору нашої соціальної програми "Відкриті серця" та порталу www.hearts.in.ua? Світовий банк планує допомогти українцям отримати знання про здоровий спосіб життя шляхом фінансування просвітницьких програм, допомогти у консолідації зусиль міністерств, а саме Міністерства охорони здоров'я, Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту та інших для створення загальнодержавної програми з подолання демографічної кризи, сприяти пришвидшенню реформи системи охорони здоров'я, залучати для співробітництва молодіжні громадські організації.

В Україні наразі найвищий показник темпів скорочення населення у Європі, говориться у висновках звіту. За словами Райзера, близько половини смертей українців у віці до 75 років можна було би уникнути за допомогою адекватної профілактики та лікування, а також сприянню здоровому способу життя.А надзвичайно важливо для зниження рівня смертності від серцево-судинних захворювань!

Дослідження містить діагноз складних проблем у сфері демографії та охорони здоров’я в Україні та показує їх зв’язок з даними європейських країн та їх досвідом.

“Порівняно з громадянами інших європейських країн, українці ведуть менш здоровий спосіб життя та отримують гірші послуги з охорони здоров’я”, - говорить Рекха Менон, старший економіст. “Передчасної смертності серед дорослих чоловіків в Україні можна було б уникнути шляхом зміни поведінки, однак громадська обізнаність щодо існуючих ризиків у здоров’ї людини є надзвичайно низькою. Рішення даної проблеми є непростим, і воно передбачає поєднання зусиль як на рівні первинної медичної допомоги та профілактики, так і на рівні широкомасштабних змін у всій системі надання медичних послуг та їх фінансування.”

В Україні найвищий показник темпів скорочення населення в Європі, говориться у висновках Звіту. Ймовірність досягнення похилого віку для громадян України є нижчою у порівнянні з країнами Центральної Європи. Це особливо стосується українських чоловіків. Рівні їхньої смертності відповідають показникам тих країн, де ВНП на душу населення є в п’ять разів меншим, ніж в Україні. Крім того, майже 13% життя українців минає в умовах незадовільного стану здоров’я, в той час як для поляків цей показник становить лише 8 відсотків, а для словаків та чехів - 9%. Значною мірою, причиною смертності в Україні є неінфекційні захворювання та хронічні стани, хоча інфекційні захворювання такі як ВІЛ/СНІД та туберкульоз досягнули епідемічних масштабів і становлять все більшу загрозу здоров’ю українського народу. Демографічна криза та криза охорони здоров’я зосереджується навколо працездатного населення, особливо чоловіків, і це тягне за собою високу соціальну та економічну ціну, яку змушений буде заплатити весь народ.

У звіті наголошується, що близько половини смертей у віці до 75 років можна було б уникнути за допомогою адекватної профілактики та лікування. Зокрема 94% смертей, спричинених трьома основними факторами ризику: тютюнопаління, споживання алкоголю та порушення правил безпеки на дорозі можна було б уникнути завдяки адекватним профілактичним діям. Крім того, 25% передчасних смертей в Україні можна було б уникнути завдяки ефективному медичному лікуванню. Зокрема, завдяки лікуванню на ранніх етапах на рівні первинної медичної допомоги можна було б уникнути 80% смертей серед працездатних чоловіків та 30% серед працездатних жінок.

«Україна неодноразово робила спроби розпочати реформи у сфері охорони здоров’я, однак вони реалізовувалися повільно і фрагментарно» - говорить Мартін Райзер, Директор Світового Банку в Україні, Білорусії та Молдові. «Ми сподіваємося, що звіт допоможе підвищити обізнаність громадян стосовно величезної соціальної та економічної ціни, яку доведеться заплатити за бездіяльність, та заохотити тих людей, які впливають на державну політику, поставитися до реформ у сфері охорони здоров’я як до одного з ключових пріоритетів довгострокового соціально-економічного розвитку.»

Світовий Банк підтримує діяльність у сфері покращення охорони здоров’я в рамках свого портфелю аналітичної та консультаційної роботи та через програму «Позика на політику розвитку».

Текст дослідження:
Трагедія, якої можна уникнути
An Avoidable Tragedy (English)


Джерело: Світовий Банк

Комментарии (0)

Ваш комментарий может быть первым.

оставить комментарий

CAPTCHA